STRATEGISCH THEMA
Versterken van samenwerking tussen zorg en veiligheid
De GGD wil zorg en veiligheid dichter bij elkaar brengen. De komende jaren investeert de GGD in samenwerking en afspraken met politie, justitie, jeugdzorg, veiligheidshuis, reclassering en gemeentelijke sociale wijkteams. En ook in samenwerking en afspraken binnen de GGD afdelingen Jeugdgezondheidszorg, Bijzondere Zorg en Veilig Thuis.
VOORBEELDEN UIT PRAKTIJK
Januari 2024
Extra zorg voor buitenslapers tijdens koude periodes
Als het koud is dan is het voor mensen gevaarlijk om buiten te slapen. Het winterprotocol treedt dan in werking. Bijzondere Zorg van onze GGD coördineert dit winterprotocol. Zij werken in beide delen van de regio met veel partners samen aan de zorg voor dak- en thuisloze buitenslapers.
November 2023
VoorZorg voor kwetsbare jonge moeders
In 2017 begon GGD Gelderland-Zuid als pilot met VoorZorg. VoorZorg is een intensief huisbezoek-programma. Verpleegkundigen bezoeken kwetsbare jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje. Met als doel dat deze kinderen gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien en er een goede hechtingsrelatie tussen ouder(s) en kind tot stand komt. De huisbezoeken beginnen tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap en eindigen als het kindje 2 jaar oud is.
Juni 2023
Aanpak eergerelateerd geweld vraagt om meer kennis en samenwerking
Eergerelateerd geweld* is geestelijk of lichamelijk geweld om de eer van een familie te beschermen of te herstellen. Veilig Thuis Gelderland-Zuid krijgt sinds 2021 een tijdelijke subsidie van gemeenten voor het project ‘Eergerelateerd Geweld’. Er wordt voor de hele regio gewerkt aan twee doelen: zorgen voor deskundigheidsbevordering en de samenwerking tussen organisaties versterken.
Augustus 2022
Tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld
Sinds 2021 voert Veilig Thuis de maatregel Tijdelijk Huisverbod (THV) uit. Voorheen lag deze taak bij Bijzondere Zorg. Bij de uitvoering van een THV werkt Veilig Thuis samen met een Hulpofficier van Justitie (hOvJ) van de politie. Een THV houdt in dat een meerderjarige pleger van huiselijk geweld 10 dagen zijn of haar woning niet in mag en geen contact mag hebben met zijn of haar partner, huisgenoot of kinderen. De 10 dagen zijn bedoeld als afkoelingsperiode om een veilige situatie te creëren en hulpverlening op te starten. In 2021 werd het THV 54 keer uitgevoerd in Gelderland-Zuid
Juni 2022
Maatwerk met Stoplichtmodel
In Zorg- en Veiligheidshuizen werken gemeenten, zorg en justitie samen bij de persoonsgerichte aanpak van complexe casussen rond criminaliteit, ernstige overlast en huiselijk geweld. Dit draagt bij aan het vergroten van de veiligheid, het terugdringen van de criminaliteitscijfers en recidive. In het Zorg- en Veiligheidshuis Rijk van Nijmegen is met het ‘stoplichtmodel’ een nieuwe manier van werken geïntroduceerd voor de Top150 van deze casussen. Dit model maakt het gemakkelijker om maatwerk te leveren.
December 2021
Housing First: van de ene op de andere dag een ander leven
Housing First is een initiatief uit Amerika dat in de jaren negentig ontstond. Het idee erachter is dat daklozen met ernstige psychische problemen al dan niet in combinatie met verslavingsproblemen éérst een huis krijgen en daarbij intensieve begeleiding. Deze aanpak - tegengesteld aan een regulier traject – blijkt al jaren goed te werken. In Gelderland-Zuid zorgen GGD en Leger des Heils in samenwerking met gemeente Nijmegen, Politie, RIBW, IrisZorg en woningbouwverenigingen ervoor dat jaarlijks negen cliënten op deze manier hulp krijgen.
November 2021
Op pad met het Interventieteam
Jan Jacobs, agent zorgmijders van Politie Gelderland-Zuid en Wendy Broeren, psychiatrisch verpleegkundige bij GGD Gelderland-Zuid werken al jaren samen in het Interventieteam. Zij kijken om naar mensen die nergens thuis lijken te horen die de reguliere zorg vermijden, die buiten de samenleving staan en bij wie een veelheid aan problemen speelt. Journalist Jonah Falke trok een aantal dagen met hen op en schreef hierover een verhaal voor Vrij Nederland. Van dit verhaal maakte hij ook een podcast.
November 2021
Sluitende aanpak verwarde personen
Politie, Regionaal Ambulance Vervoer (RAV), IrisZorg, ProPersona (GGZ) en het GGD Meldpunt Bijzondere Zorg en het Interventieteam werken samen aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. De afgelopen vijf jaar zijn er goede vorderingen gemaakt. Maar er is nog volop werk aan de winkel.
Januari 2021
Nieuwe taken in de uitvoering van de Wvggz passen goed bij het Meldpunt Bijzondere Zorg
Vanaf 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) ingegaan, die voor gemeenten nieuwe taken met zich meebrengt. In Gelderland-Zuid laten gemeenten een deel van deze taken uitvoeren door het Meldpunt Bijzondere Zorg (MBZ). Het gaat om de ‘meldfunctie en de uitvoering van het verkennend onderzoek bij een zorgmachtiging’ en ‘het horen van patiënten bij een crisismaatregel’. Volgens Maria van der Linden en Jolande Schevers passen deze nieuwe taken goed bij het Meldpunt Bijzondere Zorg.
Januari 2021
Financieel gezond ouder worden in Berg en Dal
Twee jaar geleden werd de ‘lokale alliantie financieel veilig ouder worden in de gemeente Berg en Dal’ opgericht. Esther van Dorst, beleidsmedewerker bij deze gemeente en Hiske Jaspers van Veilig Thuis noemen de alliantie een groot succes. In dit artikel vertellen ze wat de alliantie inhoudt, met wie er wordt samengewerkt en wat deze samenwerking oplevert.
Januari 2021
Samenwerken in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling
In de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling werken Veilig Thuis en de lokale (wijk) teams nauw samen. Daarom zijn er in 2017 bestuurlijke regionale samenwerkingsafspraken gemaakt en in 2020 zijn deze geactualiseerd. De werkgroep Samen Doen monitort deze afspraken en stelt ze zo nodig bij. Marie-Christine van Dongen, beleidsmedewerker Veilig Thuis vertelt over wat Samen Doen heeft bereikt en hoe het zich verder wil ontwikkelen.
STRATEGISCHE THEMA’S