Januari 2021
Samenwerken in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling
In de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling werken Veilig Thuis en de lokale (wijk) teams nauw samen. Daarom zijn er in 2017 bestuurlijke regionale samenwerkingsafspraken gemaakt en in 2020 zijn deze geactualiseerd. De werkgroep Samen Doen monitort deze afspraken en stelt ze zo nodig bij. Marie-Christine van Dongen, beleidsmedewerker Veilig Thuis vertelt over wat Samen Doen heeft bereikt en hoe het zich verder wil ontwikkelen.
De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling moeten we samen doen!”
Met elkaar in gesprek
In de werkgroep Samen Doen zitten vertegenwoordigers vanuit de lokale (wijk) teams in de regio en ketenpartners. De werkgroep monitort de regionale samenwerkingsafspraken en gaat met elkaar in gesprek over de samenwerking. Denk hierbij aan: Wat gaat goed, wat heeft aandacht nodig en zijn er regionale of landelijke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de samenwerking. Marie-Christine: “Doordat we regelmatig met elkaar in gesprek zijn kennen we elkaar, hebben we korte lijnen en weten we wat we van elkaar mogen verwachten. Dat is hartstikke belangrijk, want in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling moet je het echt samen doen!”
Werksessies en ontmoetingsmomenten
De werkgroep Samen Doen werkt ook aan regionale en lokale werksessies en andere ontmoetingsmomenten. Zo was er al eens een stagedag bij Veilig Thuis voor alle wethouders van het Algemeen Bestuur. De wethouders keken mee bij het binnenkomen van adviezen en meldingen, bij de veiligheidsbeoordelingen van concrete casussen en werden bijgepraat over de implementatie van de verbeterde meldcode en het daarbij behorende handelingsprotocol. Marie-Christine: “Sommige wethouders waren echt onder de indruk van het werk en de problematiek. Er was zelf een wethouder die na de stagedag contact opnam om te vragen hoe het met een gezin was afgelopen.”
Escalatiemodel ontwikkelen vanuit de praktijk
Samenwerking rondom huiselijk geweld en kindermishandeling is complex. Je hebt elkaar als samenwerkingspartners hard nodig bij de uitvoering. Soms zijn er situaties waarbij het nodig is om te escaleren. Bij escaleren wordt er naar een hoger verantwoordelijkheidsniveau opgeschaald. Bijvoorbeeld omdat de veiligheid van een persoon of gezin in gevaar is. Of omdat de samenwerking tussen Veilig Thuis en het sociaal wijkteam stagneert, de route vastloopt of de samenwerkingsafspraken niet werken. In de werkgroep is een escalatiemodel ontwikkeld met afspraken over de route die gevolgd wordt wanneer het nodig is om te escaleren. Marie-Christine: “Vroeger werd vaak te snel bestuurlijk opgeschaald. Dan werd het probleem neergelegd bij de wethouder en de directeur van Veilig Thuis. De twee routes ervoor, namelijk overleg tussen medewerkers en teammanager (eerste route) eventueel aangevuld met de beleidsambtenaar (tweede route) werden dan overgeslagen.”
Lokale leerbijeenkomsten
in 2020 is gestart met leerbijeenkomsten waarin Veilig Thuis medewerkers op gemeenteniveau in gesprek gaan met de lokale (wijk) teams. Marie-Christine: “Er zijn door beide partijen casussen ingebracht. Vanuit de praktijk is besproken waar we tegenaan lopen als we met elkaar samenwerken en wat beter kan. Het blijkt soms al in de communicatie mis te gaan. Organisaties gebruiken verschillende termen en dit kan verwarring geven.”
Samen Doen anders vormgeven
“De afgelopen jaren hebben we veel bereikt met Samen Doen maar toch komt de werkgroep in zijn huidige vorm te vervallen”, vertelt Marie-Christine. “We merken dat de lokale verschillen groot zijn. Een werkgroep met vertegenwoordigers van 3 lokale (wijk) teams doet dat geen recht. Daarom overleggen wij vanaf 2021 ieder kwartaal met coördinatoren van alle lokale(wijk) teams op subregioniveau. Daarnaast gaan we ook regelmatig met ambtenaren en ketenpartners aan tafel. Blijven samenwerken en zo lokaal mogelijk aansluiten blijven belangrijk in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.”
Blijven samenwerken en zo lokaal mogelijk aansluiten.”
STRATEGISCHE THEMA’S