STRATEGISCH THEMA
Adviseren over preventie en collectieve preventie verbinden met persoonsgerichte zorg
De GGD is adviseur over preventie en wil meer aandacht voor collectieve preventie in de zorg. GGD medewerkers zoeken hiervoor waar mogelijk de verbinding met gemeenten, onderwijs, kinderopvang, zorg- en welzijnsorganisaties, 1e lijn professionals, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Vanuit deze verbinding wordt samen gezocht waar door de inzet van collectieve preventie meer gezondheidswinst te halen is.
VOORBEELDEN UIT PRAKTIJK
April 2024
Toolkit aanpak laaggeletterdheid
2,5 miljoen Nederlandse volwassenen zijn laaggeletterd. GGD Gelderland-Zuid medewerkers José Keetelaar en Rebecca Kramer ontwikkelden de ‘Toolbox aanpak Laaggeletterdheid’. Deze helpt 1e lijns- maar ook andere organisaties om in 10 stappen toegankelijk te worden voor laaggeletterden. Je vindt er praktische informatie, duidelijke uitleg en handvatten om aan de slag te gaan.
December 2023
Als de roze wolk er niet is..
In Nederland krijgt 10-15% van de bevallen vrouwen een postpartum depressie. Tamara Hagen, verpleegkundig specialist van het Radboudumc zocht samenwerking met onze GGD om een depressie na de bevalling eerder te signaleren. Jonne Doesburg, jeugdarts: “Wij zien alle pas bevallen moeders met hun baby* en zijn deze samenwerking aangegaan om mogelijke depressies bij deze groep sneller te signaleren of zelfs te voorkomen.”
Mei 2023
Betrouwbare informatie via GroeiGids
Mieke Huisman is jeugdverpleegkundige en projectleider van GroeiGids binnen GGD Gelderland-Zuid. GroeiGids is een platform waar ouders zelf betrouwbare informatie over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind kunnen vinden. Dit kan via een website of app. Wanneer een aanstaande moeder bij de GGD komt voor de 22 wekenprik, dan wordt ze al gewezen op informatie in de GroeiGids. Ook de verloskundige en kraamzorg verwijst er naar.
November 2022
Samen grip op schoolverzuim
Leerlingen moeten gehoord, gezien en gemist worden. Voor middelbare scholen is het belangrijk om grip te krijgen en te houden op het verzuim van hun leerlingen. Vooral als dit bij een leerling vaker voorkomt of langer duurt. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van de school, gemeente en jeugdgezondheidszorg. Het Maaswaal College in Wijchen is een van de deelnemende scholen aan een pilot voor een nieuwe aanpak voor schoolverzuim.
Oktober 2022
Gezond en vitaal ouder worden, zonder vallen!
Gezond en vitaal ouder worden. Een belangrijk thema nu ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen. In de gemeente Culemborg slaan diverse partijen de handen ineen voor een integrale aanpak rond ouderenzorg. Een van de pijlers is valpreventie waarbij wordt ingezet op het verminderen, maar liever nog voorkomen, van valongevallen bij 67-plussers.
September 2022
Nu Niet Zwanger
Wel of niet zwanger willen worden, zou voor iedereen een bewuste keuze moeten zijn en niet iets wat je overvalt. GGD Gelderland-Zuid geeft uitvoering aan het programma Nu Niet Zwanger. Door hulpverleners in de regio toe te rusten om met hun cliënten een open en eerlijk gesprek te voeren over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Met als doel cliënten een bewuste, en in alle gevallen vrijwillige, keuze te laten maken over hun kinderwens. Een aanpak waarbij intensief wordt samengewerkt tussen het sociaal en medisch domein.
Augustus 2022
Het Leefstijlspreekuur
Elone Quartel is gezondheidsmakelaar bij GGD Gelderland-Zuid. In september 2020 begon zij met een leefstijlspreekuur bij het eerstelijnscentrum (ECT) in Tiel. Het was een proef als antwoord op de behoeften van de huisartsen in het centrum. De huisartsen merkten dat veel patiënten gezondheidsklachten hadden vanwege hun leefstijl. Zelf hadden zij geen tijd en kennis om de patiënten te begeleiden. Vandaar dat zij de GGD inschakelden.
Maart 2022
Opvoeden en loslaten: “laagdrempelig is alles bespreekbaar”
Kinderen zijn steeds minder zelfredzaam als ze met vier jaar op school komen. Je eigen jas aan de kapstok hangen, geen gymspullen bij je of iets vragen aan de juf? Dat is moeilijk. Ouders vangen dit soort probleempjes te vaak op, waardoor een kind geen zelfvertrouwen opbouwt, angst of zelfs een depressie kan ontwikkelen. Zeven basisscholen in Nijmegen-Noord en GGD Gelderland-Zuid willen daar iets aan doen met het laagdrempelige programma ‘Opvoeden en loslaten’.
December 2021
Supermarkt Safari voor mensen met LVB
Tijdens een Supermarkt Safari leren mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) om gezonde, budgetvriendelijke producten te herkennen in de supermarkt. Sinds de start van het project in 2019 zijn er 9 uitgevoerd. Met veel succes! Projectleider en gezondheidsmakelaar bij de GGD Fieke Wolters vertelt er enthousiast over, samen met collega’s Kris Bevelander, senior onderzoeker bij Radboudumc en Lieke van de Braak, WijKring coördinator bij Pluryn.
Juni 2021
Een rookvrije generatie
In gemeente Tiel is er sinds twee jaar een intentieovereenkomst Rookvrije Generatie Tiel. Ruim 30 organisaties ondertekenden deze overeenkomst. Een beleidsmedewerker van de gemeente Tiel, een verloskundige en een GGD gezondheidsmakelaar Jeugd vertellen waarom een rookvrije generatie belangrijk is en wat er in Tiel allemaal gebeurt.
November 2020
#blijfpositiefgezond: gezond zijn is méér dan niet ziek zijn
Hoe stimuleer je mensen tijdens de intelligente lockdown om gezond en positief te blijven? Onze GGD lanceerde in april en mei 2020 een laagdrempelige publiekscampagne op social media. Wie de tips volgt, voelt zich beter en optimistischer. #blijfpositiefgezond is door tienduizenden Nijmegenaren gevolgd.
November 2020
Samenwerken aan een gezonde leefstijl bij kinderen
Steeds meer kinderopvangorganisaties werken samen met onderwijsinstellingen binnen een brede school of integraal kindcentrum. Een brede school coördinator Nijmegen en Gezondheidsmakelaar School & Jeugd van GGD Gelderland-Zuid vertellen welke mooie kansen dit biedt om samen te werken aan een gezonde leefstijl bij kinderen.
STRATEGISCHE THEMA’S