Augustus 2022
Het Leefstijlspreekuur
Elone Quartel is gezondheidsmakelaar bij GGD Gelderland-Zuid. In september 2020 begon zij met een leefstijlspreekuur bij het eerstelijnscentrum (ECT) in Tiel. Het was een proef als antwoord op de behoeften van de huisartsen in het centrum. De huisartsen merkten dat veel patiënten gezondheidsklachten hadden vanwege hun leefstijl. Zelf hadden zij geen tijd en kennis om de patiënten te begeleiden. Vandaar dat zij de GGD inschakelden.
Ik ken het aanbod in de wijk en kan de tijd nemen voor mensen."
Ondersteuning dicht bij huis
Elone: “Meestal verwezen de huisartsen mensen met leefstijlproblemen door naar zware professionele zorg. Dat is niet nodig. De gemeente Tiel heeft een breed en laagdrempelig aanbod op het gebied van leefstijl. Ik weet precies wat er te halen is en kan patiënten daarom heel gericht doorverwijzen naar ondersteuning dichtbij huis.” Voor het spreekuur wordt ze betaald door de gemeente Tiel vanuit het lokale preventieakkoord. In onderstaande video vertelt ze, samen met een huisarts, praktijkondersteuner en cliënt van het ECT, wat het leefstijlspreekuur inhoudt.
Groot bereik
Elone vindt het werk heel mooi en dankbaar. “Ik kan de tijd nemen voor mensen en echt naar ze luisteren. Meestal is er niet één ding aan de hand: iemand is gescheiden, heeft geldzorgen en is te dik. Samen bespreken we hoe zij zelf in actie kunnen komen en welke hulp ze daarbij nodig hebben. Ik hou nog contact en bel na of het lukt.” Erg waardevol vindt ze het grote bereik van de huisartsen. “Zij zien alle inwoners uit Tiel. Ook de mensen met een lagere opleiding of inkomen, die vaak moeilijker te bereiken zijn voor leefstijladvies, krijg ik op het spreekuur.”
Mooie resultaten
De afgelopen twee jaar verwees Elone bijna 150 mensen door naar het collectieve aanbod in hun wijk. Zo gingen diverse inwoners van start met een tweejarige Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) om overgewicht aan te pakken en een betere leefstijl aan te leren. Andere inwoners werden bij welzijnsorganisaties gekoppeld aan ‘maatjes’: vrijwilligers die hen op weg helpen om in beweging te komen en sociale contacten aan te gaan. Op individueel niveau gingen inwoners aan de slag met het aanpakken van stress en verbeteren van hun slaap. En er waren bijstandsgerechtigden die met hulp van het volwassenenfonds lid konden worden van de sportschool.
Huisartsen en gemeente tevreden
“Dit jaar is het leefstijlspreekuur geëvalueerd”, vertelt Elone. “De huisartsen zijn er heel tevreden over. Ze zijn met name blij dat ze niet meer 20 folders in hun bureau hebben liggen om naar door te verwijzen. Daarvoor is er nu het leefstijlspreekuur en daar gebeurt het doorverwijzen veel beter.” Én zegt ze: “De gemeente vindt het fijn dat ik vanuit de GGD een objectieve partij ben. Want ik heb er helemaal geen belang bij naar wie ik doorverwijs.” Op dit moment inventariseren de gezondheidsmakelaars van de GGD of er meer gemeenten geïnteresseerd zijn in een leefstijlspreekuur.
Huisartsen zijn blij dat ze niet meer 20 folders hebben om naar door te verwijzen."
STRATEGISCHE THEMA’S