Juni 2024
Voorbereiden op een volgende pandemie
Corona heeft laten zien wat een pandemie kan betekenen voor mensen, de economie en de samenleving. Nederland moet zich hierop in de toekomst beter voorbereiden. Daarom heeft de minister van VWS in 2022 het programma pandemische paraatheid opgezet. In dit programma werken verschillende partijen aan een betere voorbereiding op een toekomstige pandemie.
“We merken dat onze basis beter op orde is.”
Landelijke versterking
Marloes Mattijssen, arts infectieziektebestrijding GGD Gelderland-Zuid: “Tijdens de coronapandemie liepen GGD’en tegen grenzen aan. We hadden te weinig personeel en waren niet voorbereid op een crisis van deze grootte. GGD’en werkten niet allemaal op dezelfde manier en gebruikten verschillende ict-systemen. En in het begin was er door de enorme drukte weinig kennisoverdracht tussen de regio’s. Het landelijke beleidsprogramma pandemische paraatheid is ontwikkeld om hierop in de toekomst beter voorbereid te zijn.”
Zo startte de Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI). De LFI zorgt bij een grote uitbraak voor snelle opschaling en centrale aansturing van medisch-operationele processen. Het RIVM werkt aan bovenregionale versterking van de infectieziektebestrijding. Ook wordt er landelijk gewerkt aan ICT-systemen en informatievoorzieningen.
Vanaf 2023 startte het programma Versterking Infectieziektebestrijding en Pandemische Paraatheid GGD’en (VIP). De GGD’en krijgen extra middelen om de infectieziektebestrijding én daarmee de pandemische paraatheid te versterken.
GGD team infectieziektebestrijding versterkt
“Door het programma VIP hebben we ons team kunnen uitbreiden”, vertelt Marloes. Ook zijn er extra functies toegevoegd aan ons team. Dit versterkt onze infectieziektebestrijding.
Een epidemioloog helpt ons met datagestuurd werken. Een doktersassistente ondersteunt de verpleegkundigen en neemt administratieve taken op zich. En een beleidsmedewerker zorgt dat alle kennis en de sociale kaart na corona bewaard blijft. Ook kunnen twee collega’s door het programma VIP (promotie-)onderzoek doen bij de academische werkplaats AMPHI. Daarmee dragen zij bij aan het vergroten van de kennis over infectieziektebestrijding.”
Marloes: “We hebben ook extra communicatieondersteuning. Zij verzorgden bijvoorbeeld een mediatraining voor het team. Dit bleek tijdens corona heel belangrijk. Je moet voor de radio of tv duidelijk kunnen uitleggen wat er aan de hand is. Communicatie helpt ons ook met het maken van eenvoudige informatiebrieven en voorlichtingsmaterialen bij een uitbraak.
We maakten ook een video over ons werk. Die video gebruiken we om duidelijk te maken wat wij doen. En om meer collega’s aan te trekken. Er is namelijk een landelijk tekort aan zorgmedewerkers zoals artsen infectieziektebestrijding en verpleegkundigen.”
En vertelt Marloes: “We hebben ook een opleidingscoördinator. Zij verzorgt onze opleidingen en oefeningen. Ook regelt ze de stageplaatsen van verpleegkundigen en coassistenten. En ze organiseert meeloopochtenden zodat toekomstige collega’s een indruk krijgen van ons werk. Als arts was dit vroeger een taak die ik erbij deed. Ongemerkt kostte de organisatie hiervan mij veel tijd. Die tijd besteed ik nu aan medisch inhoudelijk taken.”
Klaar voor een volgende pandemie?
Marloes aarzelt bij de vraag of het team klaar is voor een volgende pandemie. “Kun je je daar helemaal op voorbereiden?” vraagt ze zich af. “Een pandemie is groot en je weet nooit wat er op je afkomt. Ik weet wel dat we de geleerde lessen uit de coronapandemie dan kunnen toepassen. Dat alle betrokken partijen beter samenwerken. En dat het helpt dat onze basis nu beter op orde is.”
“Een pandemie is groot en je weet nooit wat er op je afkomt.”