September 2022
Gezond en vitaal ouder worden, zonder vallen!
Gezond en vitaal ouder worden. Een belangrijk thema nu ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen. In de gemeente Culemborg slaan diverse partijen de handen ineen voor een integrale aanpak rond ouderenzorg. Een van de pijlers is valpreventie waarbij wordt ingezet op het verminderen, maar liever nog voorkomen, van valongevallen bij 67-plussers.
“Een integrale aanpak maakt écht het verschil."
Brede aanpak
Saskia van Daalen is als Gezondheidsmakelaar bij GGD Gelderland-Zuid actief in de gemeente Culemborg. “In Culemborg hebben we een grote werkgroep die zich bezighoudt met valpreventie. In de werkgroep zitten naast de GGD en de gemeente Culemborg bijvoorbeeld een huisarts, praktijkondersteuner, apotheek en fysiotherapeuten. Maar ook wijkverpleegkundigen, de lokale ouderenbond en sportcoaches zijn aangesloten. Het wordt heel breed opgepakt. Dat is mooi, want het is een erg belangrijk onderwerp. We zien vaak dat ouderen na een val veel inleveren, waardoor hun kwaliteit van leven achteruit gaat en ze minder goed zelf de regie kunnen voeren.”
Veel verbinding in Culemborg
“Culemborg is een hele actieve gemeente waar, ik zou bijna zeggen van nature, al heel veel verbinding is,” vertelt Paula van Oostrum, Beleidsadviseur bij de gemeente Culemborg “ik vind het heel mooi om te zien dat dit ook rondom ouderenzorg zo is. Zorgaanbieders en andere partijen zoeken elkaar op en versterken elkaar. Maar ook onze inwoners zijn bereid zelf energie te steken in allerlei initiatieven. Inmiddels is valpreventie zelfs opgenomen in het Culemborgse preventieakkoord voor de komende jaren. Dat is fijn, want dat betekent dat er gewerkt wordt aan structurele borging én dat er budget is voor het stevig neerzetten van het thema valpreventie.”
Zorgpad valpreventie
En dat dit mooi en goed werk is, daar zijn ze het bij Mura Zorgadvies helemaal mee eens. Anne-Marie Winkelman is adviseur bij Mura Zorgadvies: “Een integrale aanpak maakt écht het verschil. Dan kun je daadwerkelijk iets betekenen voor mensen. De aanpak in Culemborg liep eigenlijk synchroon aan het regionale ‘zorgpad valpreventie’ dat Mura Zorgadvies in samenwerking met onder andere GGD Gelderland-Zuid ontwikkelde voor Rivierenland. Hierdoor konden we elkaar goed op weg helpen. Het is heel belangrijk, dat er zo vroeg mogelijk aandacht is voor het voorkomen van vallen. Dat begint wat ons betreft eigenlijk al rond de pensioenleeftijd.”
Valtrainingen
Saskia vult aan: “Ja, want op dat moment zijn mensen over het algemeen nog fit en vitaal. Door dan al het belang van blijven sporten en bewegen te benadrukken, blijven zij dit ook op latere leeftijd. Dit verkleint de kans op vallen. Vanuit de werkgroep in Culemborg spelen we daarop in door een balanstraining aan te bieden om spierkracht en evenwicht te verbeteren. Maar we organiseren ook de valtraining ‘Vallen verleden tijd’ waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van vallen, maar ouderen ook leren om veilig te vallen.” Paula knikt bevestigend: “De gemeente Culemborg ondersteunt beide trainingen vanuit het preventieakkoord. Hierdoor betalen ouderen maar een kleine eigen bijdrage. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen.”
Iedere partner eigen expertise
De aangesloten partijen spelen in deze integrale aanpak allemaal een belangrijke rol. Bij de ene partij is die meer signalerend en bij de andere heel praktisch. Zoals de apotheek die naar de samenstelling van de medicijnen kan kijken als een oudere veel last heeft van duizeligheid, waardoor de kans op vallen toeneemt. Of de wijkverpleegkundige die bij de mensen thuiskomt en potentieel gevaarlijke situaties kan voorkomen door bijvoorbeeld een vloerkleedje weg te halen. Saskia: “Iedere partner heeft zijn eigen expertise en door de handen ineen te slaan, verbetert het totaalpakket aan zorg dat we kunnen leveren. Op naar een vitale toekomst in Culemborg!”
“Culemborg is een actieve gemeente waar veel verbinding is."