April 2024
Toolkit aanpak Laaggeletterdheid
2,5 miljoen Nederlandse volwassenen zijn laaggeletterd. GGD Gelderland-Zuid medewerkers José Keetelaar en Rebecca Kramer ontwikkelden de ‘Toolbox aanpak Laaggeletterdheid’. Deze helpt 1e lijns- maar ook andere organisaties om in 10 stappen toegankelijk te worden voor laaggeletterden. Je vindt er praktische informatie, duidelijke uitleg en handvatten om aan de slag te gaan.
Op de foto: Jose Keetelaar en Rebecca Kramer
“Een stap kan al een groot verschil maken voor de doelgroep”
Veel ervaring met laaggeletterdheid
José Keetelaar (projectleider laaggeletterdheid) legt uit: “Laaggeletterdheid is een belangrijke oorzaak voor ongelijke kansen binnen gezondheid. Daarom besteden we er bij de GGD al jaren aandacht aan. We trainden alle medewerkers met klantcontacten in het signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen van laaggeletterden. We schreven al onze brieven op taalniveau B1. Een taalniveau dat de meeste mensen zonder moeite kunnen lezen. Het programma Klinkende Taal helpt ons hierbij en is voor iedere medewerker beschikbaar. Ook zetten we regelmatig taalambassadeurs in. Taalambassadeurs zijn opgeleide ervaringsdeskundigen, die moeite hebben (gehad) met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Zij dachten bijvoorbeeld mee over de informatie op en navigatie van onze nieuwe website.” Rebecca Kramer (gezondheidsmakelaar) vult aan: “Onze gezondheidsmakelaars vragen aandacht voor het onderwerp in netwerken binnen gemeenten, in het onderwijs en ook bij de 1elijns- en welzijnsorganisaties. Zo startten José en ik samen met Wijkgezondheidscentrum Lindenholt en NEO Huisartsenzorg een verbetertraject rond laaggeletterdheid. De ervaringen zijn uitgewerkt in de ‘Toolbox aanpak Laaggeletterdheid’. In eerste instantie gericht op huisartsenpraktijken en gezondheidscentra. Maar ook zinvol voor andere organisaties die hiermee aan de slag willen.”
Aan de slag met laaggeletterdheid
De Toolbox bevat 10 stappen voor een geslaagde aanpak. De vier pijlers waarop de aanpak is gericht zijn:
- Bewustwording bij de zorgprofessionals
- Communicatie schriftelijk en mondeling
- Herkennen, bespreekbaar maken en doorverwijzen
- Blijvend onder de aandacht houden (borgen)
Rebecca: ”De Toolbox is voor iedereen te gebruiken. Je kunt alle 10 de stappen doorlopen. Maar ook kiezen voor een paar stappen die nu het beste passen bij de organisatie. We hopen anderen hiermee enthousiast te maken om aan de slag te gaan. Alle aandacht voor dit onderwerp is belangrijk. En kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken voor de doelgroep.”
José: “Laat bijvoorbeeld je website, brieven en folders eens testen door een taalambassadeur. Dit zal een echte eyeopener zijn.”
Tot slot
José: “Wil je hier als organisatie mee aan de slag? Dan kun je de Toolbox aanpak Laaggeletterdheid’ gratis downloaden. Wil je meer informatie over hoe dit aan te pakken? Neem dan gerust contact met ons op.”
Meer informatie over de ‘Toolbox aanpak Laaggeletterdheid’ lees je ook in het artikel ‘Laaggeletterdheid hoe ga je hier als organisatie mee om’. Dit staat op de website van Wij zijn Groen Gezond en in Beweging Nijmegen.
José Keetelaar, jkeetelaar@ggdgelderlandzuid.nl Rebecca Kramer, rkramer@ggdgelderlandzuid.nl
“Laat je website, brieven en folders eens testen door een taalambassadeur”