9 juli 2025
Snelle toegang naar een passend woon-zorgtraject


Wat gebeurt er als inwoners het door psychiatrische problemen zelfstandig niet redden? Dan kunnen ze aangemeld worden bij de ‘Centrale Toegang’. Deze taak van de GGD breidde zich door de jaren heen steeds verder uit. In april kwam er een nieuwe doelgroep bij voor de Centrale Toegang. Teammanager Eline Hendriks begrijpt die keuze wel. “We hebben een breed overzicht van de verschillende mogelijkheden voor wonen en zorg. Zo kunnen we snel een goede match maken voor inwoners.”

Het doel is altijd zo zelfstandig mogelijk wonen”
Best passende oplossing
Sinds 2015 adviseert de Centrale Toegang van de afdeling Bijzondere Zorg over de toegang tot beschermd wonen (TBW). Dit gebeurt in opdracht van de gemeenten* in Gelderland-Zuid. Beschermd wonen is voor mensen vanaf 18 jaar met psychiatrische problematiek. In april van dit jaar kwamen daar ook inwoners vanaf 18 jaar met een licht verstandelijke beperking bij. Het gaat dan om inwoners die voor korte of langere tijd niet zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast behoort de toegang tot maatschappelijke opvang (CTMO) tot het takenpakket van de Centrale Toegang. Maatschappelijke opvang is tijdelijke opvang en begeleiding van personen en gezinnen die dak- of thuisloos zijn. Eline: “Bij de Centrale Toegang beoordelen we of en voor welke opvang iemand in aanmerking komt. We brengen de hulpvraag en zelfredzaamheid van de inwoner in kaart. Dan kijken we welke woon-zorgoplossing het beste past. Ons doel is altijd dat de inwoner uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk kan wonen.”
Vaste contactpersonen
Een voorbeeld van maatschappelijke opvang is de crisisopvang van Iriszorg of het ‘Droombankje’ in Nijmegen. Hier wordt tijdelijke huisvesting geboden aan dakloze inwoners die begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën of dagbesteding. Voor beschermd wonen zijn er voorzieningen met 24-uurs zorg/bereikbaarheid. Het kan ook zijn dat iemand in een eigen woning woont met 24-uurs zorg op afroep. Dit wordt ‘beschermd thuis’ genoemd. In 2024 kwamen er bij de Centrale Toegang in totaal zo’n 1.050 aanmeldingen binnen voor beschermd wonen en beschermd thuis. Regelmatig komen de aanmeldingen binnen via de buurtteams of sociale teams van de gemeenten. Om snel en goed te kunnen adviseren werkt de Centrale Toegang met een vaste contactpersoon bij de gemeenten. Andersom hebben de gemeenten zelf ook vaste contactpersonen.
Ketenoverleg
Bij de advisering rond de aanmeldingen voor beschermd wonen, speelt het ketenoverleg een belangrijke rol. Hiervoor komen gecontracteerde zorgaanbieders op vaste momenten bij elkaar. “TBW neemt bij dit overleg de voorzittersrol op zich,” vertelt Eline. “Alle nieuwe aanmeldingen waarvoor er nog geen zorgaanbieder is, komen aan bod. Bij elke aanmelding spreken we af wie het traject oppakt.”
Het kan zijn dat er voor een traject geen zorgaanbieder wordt gevonden tijdens het overleg. Dan organiseert centrumgemeente Nijmegen kort daarna een ‘plaatsingsoverleg’. De zorgaanbieders die volgens TBW het traject op zich kunnen nemen, krijgen hiervoor een uitnodiging. Centrumgemeente Nijmegen beslist uiteindelijk wie het traject gaat oppakken. Eline stelt tevreden vast dat zo’n plaatsingsoverleg nog niet nodig is geweest. “Maar het is wel fijn dat het er is. Zo weten we zeker dat mensen een beschermde woonplek krijgen als dat nodig is.”
* TBW is exlusief de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel uit de GGD-regio Gelderland-Zuid. En inclusief de gemeente Mook en Middelaar uit GGD-regio Noord-Limburg. Voor CTMO komt daar ook nog de gemeente Gennep bij.

Samen met gemeenten en zorgaanbieders zorgen we voor de juiste plek"