April 2023
Schurft is niet levensbedreigend maar wel heel vervelend
“Afgelopen jaar kreeg ons team infectieziektebestrijding (IZB) al veel vragen over schurft, maar in het najaar liep dit aantal enorm op”: vertelt Marian Lenders, verpleegkundige. “De vragen kwamen vooral van studenten maar ook huisartsenpraktijken belden met adviesvragen”. Margot Sanders, arts: “In het algemeen behandelt de huisarts of dermatoloog schurft. Bij aanvullende vragen over de te nemen maatregelen kunnen mensen bij de GGD terecht. Ook met vragen wie mee behandeld moet worden.”
“Dan is het nodig om een stapje extra te zetten.”
Geen meldingsplichtige ziekte
Schurft is geen meldingsplichtige ziekte. De huisarts hoeft een schurftgeval dus niet aan de GGD te melden. En de GGD doet geen bron- en contactonderzoek. De GGD is wel betrokken als iemand met schurft komt op een plek waar meerdere (kwetsbare) mensen zijn. Zoals in een instelling, opvanglocatie, school of kinderopvang. Of als de schurft bijvoorbeeld in een gezin of studentenhuis na verschillende behandelrondes maar niet weggaat. Margot Sanders: “Omdat we zoveel vragen kregen hebben wij als GGD onze advies- en voorlichtingstaak opgepakt. Schurft is niet levensbedreigend maar wel heel vervelend. Daarbij was er echt sprake van een uitbraak onder studenten. Dan is het nodig om als GGD een stapje extra te zetten.”
Voorlichtingstaak opgepakt
Marian Lenders: “We zijn begonnen met goede voorlichting voor studenten via onze website en sociale media kanalen. We wilden hiermee kennis verspreiden en schaamte over schurft wegnemen. De Radboud Universiteit, de Han, de studentenhuisvesting en de studentenverenigingen kregen van ons een toolkit. Daarin zat voorlichtingsmateriaal, ook in het Engels. Denk bijvoorbeeld aan berichten voor Instagram, een folder of een poster. Hiermee konden zij zelf aandacht besteden aan schurft bij studenten. Ons team is daarnaast gestart met een telefonisch schurftspreekuur. Daar kan iedereen, ook nu nog steeds, 3x per week bellen met vragen over schurft.”
Peiling bij huisartspraktijken
Margot Sanders: “Begin dit jaar hebben we een peiling gehouden onder huisartsenpraktijken. We wilden hen graag ondersteunen omdat ze zoveel vragen krijgen. Uit de peiling bleek dat er behoefte was aan een bijscholing voor doktersassistenten. En aan een hulpmiddel om patiënten te om een overzicht te krijgen wie mee behandeld moet worden. Hiervoor hebben wij een contactenfolder voor de huisartspraktijk ontwikkeld. Deze folder kunnen ze patiënten met schurft toesturen of meegeven.”
Bijscholingen
Marian Lenders: ”In maart hebben we twee bijscholingen gegeven. Daaraan deden in totaal 50 doktersassistenten uit Nijmegen mee. We hebben besproken wat schurft is, hoe je het behandelt en wie je moet mee behandelen (contacten). We hadden iemand uitgenodigd die 10 maanden last heeft gehad van schurft. Dit maakte veel indruk. De doktersassistenten waren erg positief over onze bijscholing. Ze gaven aan dat ze veel nieuwe dingen hadden gehoord. En dat deze kennis bruikbaar is in de praktijk.” Margot Sanders: “Dit voorjaar geven we nog twee bijscholingen voor doktersassistenten. Een in omgeving Nijmegen en een in Tiel.”
“Veel positieve reacties over de bijscholing.”