November 2023
Overzicht in taken rondom publieke gezondheidszorg aan vluchtelingen
Twee jaar geleden was er één AZC in Gelderland-Zuid. Begin 2022 kwamen daar veel locaties ((crisis)noodopvang) locaties bij. Dit vanwege de stroom vluchtelingen uit de Oekraïne en de toename van asielzoekers uit andere landen. Op dit moment zijn er in de regio Gelderland-Zuid bijna 50 opvanglocaties. Voor al die vluchtelingen, opgevangen in noodopvang- en crisisnoodopvanglocaties, levert de GGD publieke gezondheidszorgtaken. Maar hoe hou je het overzicht wanneer vluchtelingen en locaties komen en gaan? En afdelingen veel extra zorg moeten leveren? “Onder andere door datagestuurd te werken” zegt Charlotte Ruijs, GGD projectleider Vluchtelingen.
“Als we in de uitvoering achterblijven kunnen we meteen bijsturen.”
GGD taken uitvoeren voor vluchtelingen
Charlotte Ruijs is sinds begin 2023 GGD projectleider ‘Vluchtelingen’. Zij leidt een werkgroep waarin alle GGD afdelingen vertegenwoordigd zijn. Charlotte: “Vanuit de GGD voeren we publieke gezondheidstaken uit voor vluchtelingen. Denk aan de jeugdgezondheidszorg voor jeugd tussen de 0 en 18 jaar. En aan de tuberculosebestrijding, de infectieziektebestrijding en het geven van voorlichtingen. Maar ook aan de Technische Hygiëne Zorg, die nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen inspecteert.”
Het project ‘Vluchtelingen’ is gestart om vanuit de GGD te zorgen voor een gecoördineerde aanpak en flexibele inzet voor deze doelgroep. Eén van de wensen was zorgen voor inzicht. Want geeft Charlotte aan: “Er werd keihard gewerkt, maar we hadden onvoldoende inzicht hoe we het deden rondom onze publieke taken bij deze doelgroep.”
Behoefte aan overzicht
Charlotte: “Daarom hebben onze collega’s van team Onderzoek, Informatie en Advies (OIA) een dashboard voor ons ontwikkeld. Hierin worden alle opvanglocaties steeds bijgewerkt. De nieuwe, maar ook de locaties die weer sluiten. Deze gegevens krijgen we door van onze samenwerkingspartners zoals bijvoorbeeld GGD GHOR Nederland. Tot 2022 was er één AZC in de regio, Begin 2023 hadden we er 36. En nu eind 2023 zijn het er 50. Daarnaast geeft het dashboard voor iedere locatie een overzicht welke vluchtelingen er worden opgevangen. En een goed overzicht over hoe het gaat met onze GGD taken. Zijn ze uitgevoerd, ingepland of is er nog niets mee gedaan? Zo staat het dashboard bijvoorbeeld in verbinding met het systeem van de jeugdgezondheidszorg. Het dashboard laat ons dus zien of we de taken uitvoeren en zorg leveren die we moeten doen. En als we hierin achterblijven kunnen we meteen bijsturen.”
Verder ontwikkelen
“Het dashboard is nu nog heel intern gericht”, geeft Charlotte aan. “We hebben nu alle gegevens up to date voor onszelf. En ook kunnen we richting Rijk en gemeente goed verantwoorden wat we doen. We blijven het dashboard doorontwikkelen. Bijvoorbeeld onderzoeken of een deel van onze gegevens interessant zijn om te delen met gemeenten of samenwerkingspartners."
“Het dashboard geeft inzicht of we de taken uitvoeren en zorg leveren die we moeten doen.”