Juli 2024
Aandacht voor morele dillema’s tijdens dag van de ouderenmishandeling
Ieder jaar in juni is er een internationale dag van de ouderenmishandeling. In Nederland wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld. Denk hierbij aan financieel misbruik, verwaarlozing, fysiek geweld en psychisch geweld. Hiervoor is meer aandacht nodig. Daarom organiseerde Noëlle van Boxtel medewerker van onze afdeling Veilig Thuis dit jaar een moreel beraad over ouderenmishandeling.
“Zien wat er echt speelt”
Keuze voor een moreel beraad
Noëlle van Boxtel is bij Veilig Thuis aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling. Noëlle: “In de regio Gelderland-Zuid werken veel organisaties met ouderen. Deze medewerkers kunnen allemaal te maken krijgen met ouderenmishandeling. We willen dan het liefst zo snel mogelijk handelen om het op te lossen. Maar ouderenmishandeling signaleren en aanpakken is vaak complex. Je krijgt te maken met morele dilemma’s. Daarom wilde ik graag een moreel beraad over ouderenmishandeling organiseren. We hebben een deskundige begeleider gezocht. En in de uitnodiging aan de deelnemers gevraagd om actuele casuïstiek aan te leveren.” “Het aantal aanmeldingen overtrof mijn verwachting”, vervolgt Noëlle. “Maar liefst 40 deelnemers hadden zich aangemeld vanuit 15 verschillende organisaties. De deelnemers werken onder andere bij de ouderenzorg, het wijkteam, de gemeente, het ziekenhuis en de thuiszorg. We hebben een casus rondom financiële uitbuiting gekozen om mee aan de slag te gaan.”
Moreel beraad
“Een moreel of ethisch dilemma ontstaat als er een botsing is tussen verschillende morele waarden”, legt Noëlle uit. “Het kiezen voor de ene waarde gaat dan ten koste van de andere waarde. In een moreel beraad bespreek je deze morele dilemma’s waarmee je te maken krijgt in je werk. Onder leiding van een ervaren gespreksleider wissel je open met elkaar van gedachten volgens een vaste methode. Daarbij kijk je kritisch naar je eigen aannames en overtuigingen. Het gaat dus dieper en je kijkt breder dan tijdens een intervisie.”
“Tijdens een moreel beraad worden er over een dilemma veel feitelijke vragen gesteld over de situatie. En over de mensen, bijvoorbeeld familieleden, die erbij betrokken zijn. Je bent met elkaar heel onderzoekend bezig. Zonder in te vullen, te oordelen of op te lossen. Door te vertragen kijk je met elkaar vanuit een breder kader. Je verplaatst je in iedereen die betrokken is bij de casus. En zo zie je wat er echt speelt.”
Bijzondere bijeenkomst
“Met zoveel mensen vanuit verschillende organisaties zo verdiepend een casus bespreken blijkt heel bijzonder”, benoemt Noëlle. “Alle deelnemers gaven na afloop unaniem aan dat ze hopen op een vervolg.”
“Het helpt je in je werk. En doordat je zo de diepte in gaat met elkaar, leer je elkaar en alles wat er komt kijken bij dit onderwerp beter begrijpen. Iedereen ervaarde het als enorm verbindend. We hebben elkaar en elkaars werk beter leren kennen. Daardoor kunnen we elkaar in de toekomst vast ook beter vinden”, besluit Noëlle.
Samenwerken rondom ouderenmishandeling blijft belangrijk
In regio Gelderland-Zuid zijn er in verschillende gemeenten lokale allianties rondom ouderenmishandeling of gezond financieel ouder worden. Een Lokale Alliantie is een netwerk van deelnemers die hun kennis van ouderenmishandeling of financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. Deelnemers komen bijvoorbeeld vanuit de thuiszorgorganisatie, de verzorgings- en verpleeghuizen en het sociaal team in een gemeente. Maar ook de bank, de notaris of een bewindvoerder kunnen deelnemen. Noëlle : “Vanuit Veilig Thuis vinden we deze allianties belangrijk en nemen we graag deel.”
Lees ook het verhaal over Financieel gezond ouder worden in Berg en Dal.
“Het helpt je in je werk”