Mei 2023
GroeiGids: Betrouwbare informatie over opgroeien en opvoeden
Mieke Huisman is jeugdverpleegkundige en projectleider van GroeiGids binnen GGD Gelderland-Zuid. Mieke: “GroeiGids sluit mooi aan bij het aanbod van onze jeugdgezondheidszorg en bij de wensen van jonge ouders. Via de GroeiGids app en website kunnen ouders betrouwbare informatie vinden over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind. En via de ouderchat kunnen ze vragen aan ons stellen op een tijdstip dat hen uitkomt.”
“De vragen die ouders stellen in de ouderchat zijn hetzelfde als ik normaal in de spreekkamer krijg.”
Jeugdgezondheidszorg
“Vanuit de Jeugdgezondheidszorg begeleiden wij kinderen (en hun ouders) bij het gezond opgroeien. Wij volgen de lichamelijke, psychische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen tussen de 0 en 19 jaar. Dat doen wij op consultatiebureaus in de wijken, op scholen en soms ook bij ouders thuis” vertelt Mieke Huisman. “Aanstaande moeders komen bij ons voor de 22 weken prik. Na de geboorte komen we langs voor de hielprik en gehoortest en een huisbezoek. Daarna bezoeken ouders ons consultatiebureau. En ook tijdens de schoolleeftijd op de basisschool en in het voortgezet onderwijs zien wij de kinderen en ouders regelmatig.”
Aansluiten bij de ouders
“Onze jeugdgezondheidszorg is gratis en vrijwillig bijna alle ouders maakt er gebruik van." Dat is mooi geeft Mieke aan: “Ouders vinden de gezondheid van hun kind belangrijk. En vanuit de jeugdgezondheidszorg vinden we het belangrijk dat we hen blijven bereiken. De meeste ouders van nu werken allebei. En deze generatie staat continu in contact met de buitenwereld via hun telefoon, tablet of computer. Voor bijvoorbeeld het geven van een vaccinatie of een lichamelijk onderzoek is het belangrijk om kinderen te zien. Maar als jouw baby ineens veel huilt, wil je meteen betrouwbare informatie kunnen vinden. Of een vraag stellen aan een jeugdverpleegkundige. Dan ga je niet een weken wachten op de volgende afspraak.”
GroeiGids website en app
GroeiGids is een platform waar ouders zelf betrouwbare informatie over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind kunnen vinden. Dit kan via een website of app. Wanneer een aanstaande moeder bij de GGD komt voor de 22 wekenprik, dan wordt ze al gewezen op informatie in de GroeiGids. Ook de verloskundige en kraamzorg verwijst er naar. Mieke: “Onze informatie is gratis en betrouwbaar. Ouders krijgen bij het invullen van de geboortedatum van hun kind, leeftijdsgebonden informatie opgestuurd via de app."
Samenwerking zorgt voor betrouwbare informatie
De landelijke GroeiGids redactie bestaat uit Jeugdgezondheidszorg professionals die samenwerken en afstemmen met verschillende kenniscentra zoals bijvoorbeeld: Voedingscentrum, VeiligheidNL, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en met partners in de geboortezorg. De informatie is altijd betrouwbaar en up to date. Want is er een nieuwe richtlijn of kennis over een onderwerp? Dan wordt de informatie door de landelijke redactie bijgewerkt.
GroeiGids ouderchat
Sinds oktober 2022 doet GGD Gelderland-Zuid mee aan de landelijke GroeiGids ouderchat. Elke dag zit er een landelijk team van jeugdverpleegkundigen klaar om met ouders in gesprek te gaan. Dit kan op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 tot 20.30 uur. En op woensdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Mieke: “We zijn nu een half jaar bezig en ruim 750 ouders uit onze regio maakten er al gebruik van. We zijn er nu voor ouders met vragen over hun kind van 0-12 jaar. We hopen dit snel uit te breiden naar 0-18 jaar.”
Chatdiensten worden ingevuld door een team verpleegkundige van GGD’en uit het hele land. Mieke beantwoordt als verpleegkundige zelf ook vragen via de ouderschat. “De vragen zijn eigenlijk hetzelfde als ik normaal in de spreekkamer op het consultatiebureau krijgt” geeft ze aan. “De meeste ouders stellen vragen over voeding, slapen, huilen en opvoeding. GroeiGids kan het persoonlijk contact op het bureau nooit helemaal vervangen maar het is er een mooie aanvulling op.”
Berichten sturen
Mieke: “Vanuit de app krijgen ouders, die dit willen, berichten van ons. Deze berichten passen bij de leeftijdsfase van hun kind. Bijvoorbeeld over je kindje veilig vervoeren op de fiets, beginnen met tandjes poetsen of de overstap maken naar de basisschool. Wij zien dat heel veel ouders deze berichten openen. Vanuit onze GGD kunnen we onze ouders ook berichten sturen. Dat heb ik laatst gedaan toen we als GGD ‘De gezonde podcast: informatie en tips over opvoeden’ lanceerden.”
“Onze informatie is gratis en betrouwbaar.”