5 maart 2025
Gezond ouder worden in Nijmegen


Ouderen blijven zo lang mogelijk vitaal en kunnen meedoen in de samenleving. Dat is het doel van het netwerk ‘Gezond ouder worden Nijmegen’. In dit netwerk werken verschillende organisaties, de gemeente en ouderen samen. Carmen Keune, ambtenaar gemeente Nijmegen en Nancy Albertz, projectcoördinator GGD Gelderland-Zuid vertellen hoe het komt dat dit netwerk al ruim 10 jaar succesvol is.
Foto: Carmen Keune, ambtenaar gemeente Nijmegen en Nancy Albertz, projectcoördinator GGD Gelderland-Zuid

Laat de doelgroep meedenken in je netwerk”
Netwerk ‘Gezond ouder worden’
Het netwerk ‘Gezond ouder worden Nijmegen’ geeft invulling aan (een deel van) het beleid van de Gemeente Nijmegen. In het netwerk werken organisaties voor ouderen en de doelgroep samen. Ze willen bereiken dat ouderen vitaal blijven. Zodat ze zo lang mogelijk mee kunnen doen aan de Nijmeegse samenleving en thuis kunnen blijven wonen.
Nadenken over ouder worden
Carmen geeft aan: “De grootste groep ouderen is vitaal. Ze zetten zich in als vrijwilliger, oppas voor (klein)kinderen of zijn mantelzorger. Ze leveren hiermee een heel belangrijke en positieve bijdrage aan de maatschappij. Maar op een gegeven moment komt er een moment dat een oudere kwetsbaar wordt. We willen dat ze hierover op tijd nadenken. Kan ik straks nog in deze buurt en mijn huis blijven wonen? Of kan ik beter nu verhuizen of mijn huis aanpassen? En heb ik een netwerk om mij heen en investeer ik hier genoeg in? We weten immers dat in de toekomst het zorgen voor elkaar steeds belangrijker wordt.”
Werkwijze van het netwerk
“Om dit netwerk te laten functioneren is er een trekker nodig. Iemand die de organisatie op zich neemt en kennis en expertise inbrengt. De gemeente Nijmegen heeft de GGD hiervoor de opdracht gegeven, zodat Nancy deze rol kan uitvoeren”, vertelt Carmen.
Nancy: “Het netwerk komt vier keer per jaar bij elkaar. Iedere vier jaar kiezen we thema’s waar we ons samen voor willen inzetten. Het gaat om thema’s waarbij je samen méér kunt bereiken dan alleen. We werken met haalbare en concrete doelen, die voor ouderen echt iets opleveren. Iedere organisatie verbindt zich hieraan. En zet zich vanuit de eigen rol, doelgroep en mogelijkheden actief in voor dit doel. Voor elke thema zijn er een of meerdere kartrekkers en wordt er gewerkt met een werkplan.”
Voor de komende vier jaar werkt het netwerk aan de volgende thema’s:
- Ketenaanpak valpreventie, voeding en bewegen
- Dementievriendelijk Nijmegen
- Bewegen
- Groepsvoorlichting & publiekscampagne over gezond ouder worden
“Het verkleinen van gezondheidsverschillen is de belangrijkste hoofdopgave en ambitie in de komende gezondheidsagenda van de Gemeente Nijmegen” vult Carmen aan. “Dit doel nemen we daarom in ieder thema als rode draad mee. Dit betekent dat we onze acties bijvoorbeeld specifiek richten op bepaalde doelgroepen of wijken.”
Een voorbeeld
“Iedere samenwerkingspartner heeft op een andere wijze contact met ouderen en een andere deskundigheid op dat gebied. Doordat we met elkaar samenwerken kunnen we dus veel verschillende groepen ouderen bereiken” vertelt Nancy. “Bijvoorbeeld, valpreventie is een speerpunt. De welzijnsorganisatie Sterker heeft contact met een groep migrantenmannen die met elkaar een moestuin onderhouden. Voor deze mannen heeft Sterker geregeld dat ze in de winter valpreventie oefeningen krijgen van een trainer van Sportontwikkeling Nijmegen. Sportontwikkeling is goed in het organiseren van trainingen voor ouderen maar zou deze doelgroep zonder Sterker niet bereiken.”
Nancy geeft nog een voorbeeld: “Er is een aanbod van valtrainingen die worden gegeven door verschillende aanbieders. NEO Huisartsenzorg brengt deze trainingen via schermen in de wachtkamer onder de aandacht. De GGD heeft een Facebook campagne opgezet. En gezorgd voor artikelen en advertenties in De Brug. Met als resultaat dat alle trainingen snel volliepen.”
Sleutels voor succes
Op de vraag of ze tips hebben voor andere gemeenten, die ook overwegen om met een netwerk gezond ouder worden te starten, hoeven Carmen en Nancy niet lang na te denken. Allebei noemen ze als eerste dat het van belang is om de doelgroep te betrekken. Zorg dat je ouderen in je netwerk hebt die met je meedenken.
Carmen vult aan: “De activiteiten worden uitgevoerd vanuit de reguliere opdracht van de organisaties. Wel levert de gemeente een klein activiteitenbudget dat we gebruiken om een initiatief een goede start te geven. “
Nancy: “We rouleren het voorzitterschap. We vergaderen afwisselend bij de verschillende organisaties. De organisatie waar we vergaderen levert ook de voorzitter. Dit zorgt voor verbondenheid en verantwoordelijkheid “
En geeft Carmen aan: “De gemeente Nijmegen is opdrachtgever en financiert maar is er altijd bij en doet actief mee. Ik noem dat een betrokken vorm van opdrachtgeverschap. Zelf ben ik bijvoorbeeld kartrekker van het thema ‘Dementievriendelijk Nijmegen’.
Nancy sluit af: “En we hebben geleerd om ons te focussen op vier thema’s. We doen liever vier thema’s goed dan tien half. Ons netwerk bestaat al ruim tien jaar en partners blijven zich eraan verbinden, dat zegt eigenlijk genoeg.”

Samen bereik je meer dan als organisatie alleen"
In netwerk ‘Gezond ouder worden Nijmegen’ werken de volgende partners samen:
- NEO Huisartsenzorg
- Doelgroep panel Netwerk 100
- Sportontwikkeling
- Sterker
- Bindkracht 10
- ZZG Zorggroep
- GGD Gelderland Zuid
- Gemeente Nijmegen