Januari 2024
Extra zorg voor buitenslapers tijdens koude periodes
Als het koud is dan is het voor mensen gevaarlijk om buiten te slapen. Het winterprotocol treedt dan in werking. Bijzondere Zorg van onze GGD coördineert dit winterprotocol. Zij werken in beide delen van de regio met veel partners samen aan de zorg voor dak- en thuisloze buitenslapers.
Foto van links naar rechts: Valerie Looman en Willeke Baumann, medewerkers Bijzonder Zorg benaderen in koude periodes buitenslapers
“Zien inwoners een buitenslaper? Dan kunnen ze dat ons via een formulier laten weten.”
Winterprotocol
Het winterprotocol bestaat uit afspraken tussen organisaties in de regio en kent twee fases. Fase 1 gaat in als ’s nachts een gevoelstemperatuur lager dan 0°C wordt verwacht. Er is een reëel gevaar op bevriezing van lichaamsdelen en een klein risico op onderkoeling. De winteropvang wordt gratis opengesteld voor alle dak- en thuislozen. Fase 2 gaat in bij:
- 3 dagen of langer een gevoelstemperatuur van -5°C of lager;
- Een gevoelstemperatuur van -10°C of kouder;
- Een combinatie van aanhoudende kou, wind en/of neerslag.
Vanwege een reëel gevaar op onderkoeling mogen mensen niet meer buiten slapen. Bijzondere zorg laat de samenwerkende organisaties weten wanneer een fase ingaat en weer stopt. Tijdens beide fases krijgen dak- en thuislozen gratis opvang. Er zijn dan in Rivierenland bij het RIBW en in regio Nijmegen bij Iriszorg extra slaapplekken beschikbaar.
Actief op zoek naar buitenslapers
De GGD houdt tijdens de winterperiode (1 november tot 1 mei) een overzicht bij met buitenslapers. Tijdens fase 2 worden deze buitenslapers actief benaderd om in de opvang te gaan slapen. In Rivierenland is deze taak verdeeld over verschillende organisaties. In regio Nijmegen doen onze medewerkers van Bijzondere Zorg dit zelf. Medewerkers rijden in de avond en vroege morgen routes waar buitenslapers zijn. Ze hebben thermoskannen koffie en wat te eten mee. De buitenslapers worden aangesproken en gestimuleerd om naar de nachtopvang te gaan.
Hulp van burgers regio Nijmegen
Sinds eind november heeft Bijzondere Zorg een meldformulier voor inwoners in Nijmegen op de GGD website staan. Zien inwoners een buitenslaper? Dan kunnen ze dat via dit formulier laten weten. Bijzondere Zorg heeft de meeste buitenslapers in beeld maar heeft de lijst liefst zo compleet mogelijk. Inwoners zijn betrokken en melden massaal. In de eerste week ontving de GGD 36 meldingen over een of meerdere buitenslapers. Tijdens koude periodes brengt de GGD het meldformulier actief bij burgers onder de aandacht.
Buitenslapers opzoeken
Tijdens de afgelopen koude periode (eind november, begin december) liep Omroep Gelderland mee met Bijzondere Zorg medewerkers Willeke Baumann en Valerie Looman. Zij gingen op zoek naar buitenslapers om hen over te halen naar de nachtopvang te gaan. Er is verslag over gedaan op de radio en in de nieuwsuitzending.
Opvang dak- en thuislozen in de winter
Centrale Toegang Maatschappelijke opvang (CTMO) is onderdeel van de afdeling Bijzondere Zorg van onze GGD. Zij toetsen de toegang voor opvang van dak- en thuisloze mensen in de regio Gelderland-Zuid. Dit doen ze met gesprekken op kantoor, maar ook door de verschillende opvanglocaties wekelijks te bezoeken. Locaties die winteropvang verzorgen bezoeken zij in de winterperiode twee keer per week. De winteropvang in Nijmegen is dit jaar achter de Jan Massinkhal (aan de Nieuwe Dukenburgseweg).
Chris Hoogeveen, adviseur bij CTMO: “De Winteropvang zie ik echt als laatste mogelijkheid voor mensen om toch een dak boven het hoofd te krijgen in de koude dagen. Vanuit CTMO bezoeken wij de winteropvang locaties momenteel 2x per week. Wij spreken de mensen die nieuw zijn en kijken wat iemand nodig heeft. Vanuit CTMO kennen wij alle opvangvoorzieningen in de regio. Wij kunnen als dit nodig is mensen snel doorzetten naar een beter passende opvangvoorziening. Zo zorgen we voor doorstroom, zodat er in de winterperiode voldoende plek blijft. Want als het heel koud wordt neemt de vraag toe. Soms lukt het ons om iemand die zich meldt bij de winteropvang snel door te laten stromen naar een maatwerkvoorziening of naar een beschermd wonen plek.”
“Soms lukt het om iemand die zich meldt snel door te laten stromen naar een maatwerkvoorziening of een beschermd wonen plek.”