27-03-2025
Een bijzondere zorgmakelaar in de wijk


Het aantal politiemeldingen van mensen met verward of onbegrepen gedrag neemt toe. Deze mensen hebben zorg nodig, maar juist voor hén is het lastig om zelf de juiste zorg te vinden. In 2022 startte het Meldpunt Bijzondere Zorg daarom met de ‘Wijk-GGD’, een soort zorgmakelaar voor kwetsbare wijkbewoners. Aan het woord is Joy Koenen; hij werkt als Wijk-GGD’er in de gemeente Berg en Dal.

Snel een inschatting maken en acties uitzetten richting de cliënt”
Snel schakelen
Joy Koenen: “Het voordeel van opereren ‘in de wijk’ is dat we voor buurtbewoners een bekende zijn en dat we snel kunnen schakelen met de gemeente en lokale hulpverleners.” Zodra een melding binnenkomt, gaat hij direct aan de slag en legt hij contact met partijen die (mogelijk) een rol kunnen spelen. “De melding kan van een buurman of familielid zijn die zich zorgen maakt om iemand, maar een bewoner kan ook zichzelf melden. Wat heeft deze bewoner nodig om weer grip op de situatie te krijgen? Voor ons is dat het startpunt om passende zorg en ondersteuning te regelen.”
Ervaringsdeskundige betrekken
Wekelijks zit Joy bij het Sociaal Team van de gemeente, onder andere om te overleggen over meldingen. Dankzij de kennis en ervaring binnen het Sociaal Team, kan hij snel een inschatting maken en acties uitzetten richting de cliënt. Joy: “Ik ga regelmatig met een collega Wijk-GGD’er op pad die ervaringsdeskundige is bij Ixta Noa. Dat kan handig zijn voor het contact. Een ervaringsdeskundige die weet wat een cliënt doormaakt, voelt in bepaalde situaties toch beter aan hoe je moet reageren. Soms wacht ik bewust met het inschakelen van hulpverlening en neemt de ervaringsdeskundige wat langer de tijd om contact op te bouwen met de cliënt. Voor de cliënt is dit soms net voldoende om weer grip te krijgen op de situatie.”
Korte lijnen met samenwerkingspartners en zichtbaar zijn
Ook met andere lokale partners heeft Joy een kort lijntje. Denk aan de huisarts, sociale clubs, woningbouw en welzijnswerk. “Ik zie mezelf als een makelaar die verbindingen legt in het netwerk van zorg en veiligheid,” zegt hij. Om nog meer voor kwetsbare wijkbewoners te kunnen doen is zichtbaarheid nodig. Hij wil de Wijk-GGD daarom nog beter bij de gemeente, lokale organisaties en inwoners onder de aandacht brengen, zodat mensen sneller contact zoeken als ze iets zorgelijks zien. Neem bijvoorbeeld een supermarktmedewerker of een vrijwilliger in het wijkcentrum die vraagtekens zet bij het gedrag van een bezoeker. Zij kunnen ons direct bellen en wij maken er werk van.” Want besluit Joy: “Makkelijk bereikbaar zijn is onze onderscheidende waarde en dat staat voor mij voorop.”

verbindingen leggen in het netwerk van zorg en veiligheid.”